Avertismentul oamenilor de știință: ce se întâmplă cu gheața din Antarctica e îngrijorător

de: Ozana Mazilu
16 07. 2023

Un raport sumbru întocmit de reprezentanți ai Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere (NOAA) a dezvăluit că nivelul gheții din Antarctica a atins un nou record.

De obicei, se așteaptă ca gheața să se acumuleze în timpul sezonului de iarnă din emisfera sudică. Dar în acest an, datele de la Centrul Național de Date despre Zăpadă și Gheață (NSIDC) spun o poveste extrem de diferită și, din păcate, este una cu pierderi continue.

„În mijlocul fazei de avansare a iernii, gheața din Antarctica a atins un nivel record zdrobitor, în această perioadă a anului”, a scris NOAA recent.

„Întinderea gheții marine se apropie de o jumătate de milion de mile pătrate sub cea mai mică întindere anterioară, observată în 2022”.

Ce se întâmplă cu gheața din Antarctica

Este o situație îngrijorătoare, mai ales având în vedere că Antarctica a atins deja niveluri record de vară în februarie.

Nivelul gheții din Antarctica din acest an scade cu aproape „un milion de mile pătrate sub media 1981-2010” și se apropie de „o jumătate de milion de mile pătrate sub cea mai scăzută măsură anterioară pentru zi, observată în 2022”, conform raportului NOAA.

Pentru a pune aceste cifre în context, scriitorul științific al NSIDC Michon Scott, care a fost autorul raportului NOAA, a oferit o comparație utilă.

„Întinderea gheții din Antarctica pentru 27 iunie 2023 a scăzut sub nivelul record anterior pentru această dată cu aproape de două ori dimensiunea Texasului”, a scris Scott.

„A scăzut sub media perioadei 1981-2010 pentru această dată, de aproape patru ori mai mare decât Texas”.

Aceste descoperiri sunt deosebit de îngrijorătoare, deoarece Antarctica s-a dovedit, în general, mai rezistentă în comparație cu Arctica, care, dimpotrivă, a arătat o „scădere de zeci de ani” a gheții marine din jur, potrivit raportului.

Având în vedere că nivelul oceanelor joacă un rol masiv pe planetă, de la modelele meteorologice globale la sistemele alimentare, este o tendință de care ar trebui să ne îngrijorăm cu toții.

„Comportamentul extraordinar actual al gheții marine din Antarctica ridică întrebarea dacă acesta ar putea fi începutul unei tendințe pe termen mai lung legate de schimbările climatice sau oceanice”, a scris Scott, „dar pentru a răspunde la această întrebare vor fi necesare mai mult timp, date și cercetări”.